Piramidele ar fi fost erodate de o mare inundație: Adevăr sau teorie a conspirației?

de: Ozana Mazilu
24 05. 2024

Cea mai recentă teorie a conspirației propune că piramidele sunt mult mai vechi decât sugerează dovezi științifice.

Piramidele din Egipt atrag o mulțime de teorii ale conspirației. Înțelegem cumva – sunt structuri antice acoperite de hieroglife, care conțin corpuri mumificate ale faraonilor, precum și diverse camere pierdute de mult care sunt descoperite abia acum datorită noilor tehnici de imagistică.

Piramidele și teoriile conspirației

Nu este surprinzător că există teorii ale conspirației conform cărora piramidele ar fi fost construite de extratereștri (nu au fost) sau că au fost realizate într-un fel să se alinieze cu coordonatele care exprimă viteza luminii cu secole înainte ca acest sistem de coordonate să fie inventat (pe scurt, coincidențele se întâmplă, iar acesta este un exemplu).

Una dintre aceste teorii ale conspirației pe care nu am întâlnit-o înainte circulă în prezent pe X (fostă Twitter); ideea că piramidele prezintă semne de eroziune datorată unei mari inundații și că au fost create ca o capsulă temporală pentru a supraviețui.

Arheologii au deja explicații perfect plauzibile bazate pe dovezi pentru modul în care piramidele au ajuns să arate așa cum arată, fără a invoca o mare inundație. Piramidele așa cum le vedem astăzi nu sunt cum arătau când au fost construite. Blocurile uriașe erau odată ascunse sub „pietrele de placaj” făcute din calcar, oferind o aparență netedă și lucioasă.

Ce arată dovezile

Acestea au fost înlăturate treptat, de-a lungul secolelor, și folosite pentru alte lucrări de construcție, expunând blocurile de dedesubt. Unele încă se află acolo la baza piramidei, fiind protejate de înlăturarea lor de nisipul care le acoperă și de accesul mai ușor la pietrele neîngropate.

Pentru fanii ipotezei neconvenționale (o mare inundație a erodat piramidele până sus), sarcina le revine lor să explice multe lucruri. Pentru început, ar fi util să explice de ce o mare inundație a acoperit lumea, dar nu vedem dovezi ale acestui eveniment în registrul geologic.

Revendicarea că piramidele sunt mult mai vechi trebuie, de asemenea, să fie susținută cu mult mai mult decât un „cred că”. Piramidele au fost datate prin mai multe metode. Mai întâi, piramidele au fost datate prin ani de muncă arheologică migăloasă. Apoi, când datarea cu radiocarbon a fost dezvoltată, aceste vârste au fost confirmate ca fiind exacte prin analizarea diverselor materiale găsite la piramide.

Dec, fanii teoriilor conspirației trebuie să găsească dovezi solide, dacă vor să fie crezuți.